Historia ja nykypäivä

Tie Mutasen pappilasta, kesäsiirtolan kautta Vaarunhoviksi

Tervetuloa 1900-luvun vaihteessa valmistuneeseen Mutasen pappilaan! Mutasella on ollut pappila jo vuodesta 1698.

Mutasen pappilan on suunnitellut Hämeen läänin lääninarkkitehti Alfred Cawén sukulaiselleen, pappilan ensimmäiselle kappalaiselle, Frans Cawénille. Frans oli taidemaalari Alvar Cawénin isä. Pappilamme oli täten taitelija Alvar Cawénin lapsuudenkoti ja inspiraation lähde.

1960-luvulla talo siirtyi Helsingin kaupungin omistukseen, jonka jälkeen pappilan elämä jatkui kesäsiirtolana vähävaraisille lapsille. Toiminta päättyi vuonna 2014.

Pappilan tarina jatkui 2017 lähtien Vaarunhovina hämäläisen nuorenparin hellässä huomassa. 

Päätalo avautui yleisölle kesäkuussa 2018.

 

Alvar Cawénin lapsuudenkoti

Alvar Cawén syntyi Mutasen pappilaan 8.6.1886. Cawénin perheessä yhdistyivät isän uskonnollisuus ja äidin musikaalisuus ja nämä vaikuttivat Alvarin taiteeseen myöhemmälläkin iällä. 


Mutasen pappila mainitaan merkittävänä asiana Alvarin elämässä ja taiteellisessa kehityksessä. Hän on sanonut useiden lähteiden mukaan myös nauttineensa erityisesti ajastaan Mutasessa. 


Oman perheen ja pappilan lisäksi hänen taitelijaksi kasvamiseen vaikuttivat myös monet pappilassa vierailleet suuret taitelijat, kuten Akseli Gallen-Kallela, Fredrik ja Nina Ahlstedt, Ville Vallgren, Albert Edelfelt, Wilho Sjöström. 


Alvar muutti nuorena miehenä opintojen perässä pois Mutasesta mutta palasi pappilaan vielä hetkeksi isänsä kuoltua. Pappilasta löytyy kuitenkin Alvarin kädenjälki vielä tänäkin päivänä. 

Tervetuloa ihailemaan joutseniamme!